På allmän begäran!
Storgiffel, 200 grader på ugnen!
ingredienser till två stycken:
½ pkt jäst
50g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ msk salt
2 msk ljus brödsirap
13-14 dl vetemjöl
pensling: 1 ägg
garnering: blå vallmofrön, sesamfrön.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig.
Dela degen i 2 bitar.
Kavla ut varje degbit till en trekant, ca 30 cm i basen.
Rulla ihop trekanterna från basen. Böj rullarna något till gifflar.
Låt dem jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över fröna.
Grädda gifflarna i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Till detta hackade jag ca 15 svarta oliver och 15 gröna oliver, rev gul lök o pressade i vitlök.
Strödde på det när det var utkavlat, innan jag rullade ihop dem.
Man kan även strö på lite havssalt på dem när de är penslade!
Blåbärsbullar
ingredienser till två stycken:
½ pkt jäst
50g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ msk salt
2 msk ljus brödsirap
13-14 dl vetemjöl
pensling: 1 ägg
garnering: blå vallmofrön, sesamfrön.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig.
Dela degen i 2 bitar.
Kavla ut varje degbit till en trekant, ca 30 cm i basen.
Rulla ihop trekanterna från basen. Böj rullarna något till gifflar.
Låt dem jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över fröna.
Grädda gifflarna i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Till detta hackade jag ca 15 svarta oliver och 15 gröna oliver, rev gul lök o pressade i vitlök.
Strödde på det när det var utkavlat, innan jag rullade ihop dem.
Man kan även strö på lite havssalt på dem när de är penslade!
Blåbärsbullar
Fyllning:
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
Pappersformar till utbakningen
Ägg till pensling
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
Pappersformar till utbakningen
Ägg till pensling
Gör så här:
Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5-1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål, ha bären nästan frysta för dem tinar så fort när man börjar skära degen o det blir sååå kladdigt!
Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
Skiva rullen i 3-4 cm breda skivor.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Låt dem jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis eller pårlsocker (efter eget tycke!)
Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.
Jag satte bullformarna i muffinsplåten så dem blev höga o fina!
Tycker det är mycket godare när man inte har så mycket kanel utan bara sätter socker, men det är ju en smaksak!
Såklart ska man göra en vanlig vetedeg till detta!
Lycka till♥
Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5-1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål, ha bären nästan frysta för dem tinar så fort när man börjar skära degen o det blir sååå kladdigt!
Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
Skiva rullen i 3-4 cm breda skivor.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Låt dem jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis eller pårlsocker (efter eget tycke!)
Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.
Jag satte bullformarna i muffinsplåten så dem blev höga o fina!
Tycker det är mycket godare när man inte har så mycket kanel utan bara sätter socker, men det är ju en smaksak!
Såklart ska man göra en vanlig vetedeg till detta!
Lycka till♥
Kommentarer
Postat av: Kajsa
Mumselimums!!!
Postat av: eira
Tack!!! Detta ska sparas o säkert provas nåndag!!
Postat av: Nina
dessa blåbärsbullar verkar super !!!!!!
Postat av: sussi
Säg te när du har bakat så kommer jag ;)
Postat av: Annika
Mums!!
Trackback